25 Kasım 2015 Çarşamba

Yunus Balıkları İnsanlar Kadar Zekilermi?

Yunus balıkları, insanlar kadar zekiler mi? Eğer zekilerse, onlarla çok daha rahat ve değişik şekillerde iletişim kurmamız gerekmiyor mu? Yunusların ne kadar zeki olduğu konusu, bilim adamları tarafından çok uzun zamandır araştırılıyor. Sonuç; Yunus balıkları küçümsenemeyecek derecede zeki hayvanlar. Bazı bilim adamlarına göre dünyadaki ikinci zeki canlı olarak sayılabilir. Bu söylem, yunus balığının beyni üzerinde yapılan çalışmalara dayandırılıyor




İri burunlu yunus balıklarının beyni, insan beyninden 300 gr. daha ağır ve büyük. Beyin ağırlığı ve vücut ağırlığı orantısı insanlarınki kadar iyi olmasa da maymunların beyin vücut orantısından çok daha iyi. Bunu destekleyen tek bilgi büyüklükle ilgili değil. Aynı zamanda yunus balıklarının beyninde çok karmaşık bir neokorteks bulunmaktadır. Neokorteks beyinde problem çözme, farkındalık ve zeka belirtileri ile alakalı bir birimdir. Bununla birlikte Von Economo adı verilen sinir hücrelerine de rastlandı. Von Economo hücreleri insan ve maymunlarda duygu ve sosyal algılarla ilgili hücrelerdir.




Sonuç; Yunus balıklarının beyinleri insan beyninden pek de aşağı kalır değil. Yunusların, zekalarını kullanıp yaptıkları eylemler oldukça etkileyici. Yunuslar kendilerini aynada tanıyorlar ve bu özellik, birçok hayvanda olmayan bir durum. İnsanların mimiklerinden ne demek istediklerini anlayabiliyor, su altında bir klavye yardımıyla oyuncak isteyebiliyorlar.





Öğrenme şekilleri, küçük çocukların öğrenme biçimleriyle oldukça benzerlik gösteriyor. Bu kadar insana benzemesine rağmen, neden insanlara davrandığımız gibi davranmıyoruz? Örneğin, onları dev akvaryumlarda ya da eğlence parklarında tutsak etmeyi tekrar gözden geçirmemiz gerekmiyor mu? Yunusların tüm bu özelliklerini bildiğimiz halde, hala onları esir etmemiz etik bir davranış biçimi mi?






Yapılan tüm araştırmaların sonucunda, yunusların nasıl düşündüğü ve ne hissettikleri bilimsel olarak biliniyor. Elde edilen bu sonuçlar kullanılarak, insanların yunuslara daha titiz ve özenli bir şekilde davranmaya yöneltilmeleri gerekiyor.







Yunuslar insana benzeyen canlılar olarak düşünülse de, onları bir insan olarak görmek ve düşünmek daha doğru”  Neden mi? Çünkü yunuslar, insan olmak için gerekli olan özelliklerin büyük çoğunluğuna sahip canlılardır. Çevresindekilerin farkında olmaları, duygu sahibi olmaları, kişilikli olmaları, kendi kendilerini kontrol etme yetenekleri, çevresindekilere etik bir biçimde yaklaşmaları ve davranmaları yunuslara insan demek için yeterli değil mi? Çünkü bu özelliklerin tümünün bir arada olduğu tek canlı türü insan!..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder