7 Kasım 2015 Cumartesi

Tarihin En İyi 10 Keskin Nişancısı

1-Simo Häyhä (Beyaz ölüm)


Simo Häyhä (d. 17 Aralık 1905 - ö. 1 Nisan 2002), Kızıl Ordu tarafından Beyaz Ölüm ( Rusça : Белая смерть, Fince : Valkoinen Kuolema) diye bilinen bir Fin keskin nişancısıdırKış Savaşı'nda modifiyeli bir Mosin-Nagant kullanarak bir savaşta onaylanmış en yüksek sayıda (505) düşman askeri öldürme rekoruna sahiptir.Ayrıca daha sonrasında hafif makineli bir tüfek olan 9mm'lik Suomi ile 200 düşman askeri öldürerek teyit edilmiş toplam öldürülen asker sayısını 705'e çıkartmıştır ve bu sayıya 100 günden daha az bir sürede ulaşmıştır.


























2- Carlos Norman Hathcock 

Carlos Norman Hathcock II (May 20, 1942 - 22 Şubat 1999) 93 kişiyi öldürmesinin yanında bütün filmlerde gördüğümüz karşıdaki keskin nişancıyı dürbününden vurma hadisesini de gerçekleştirerek meşhur olmuş ve bu atışı meşhur etmiş kişidir. Bir başka önemli başarısı da 2 km'yi 3 gün boyunca sürünüp ölüm görevinde bir Vietnam generalini öldürebilmesidir.




























3- Adelbert F. Waldron

Adelbert F. Waldron 109 kabul edilmiş vuruşuyla en çok adam öldürmüş Amerikalı keskin nişancı olmasının yanında kendisinin hedefi bulma oranı da muhteşeme yakın. Özellikle hareketli hedeflere veya kendisi hareketli bir nesnedeyken (araba, kayık) yaptığı vuruşlar kendisini efsane statüsüne sokmuştur.


  

























4-Francis Pegahmagabow

Francis Pegahmagabow 378 kişiyi öldürmesinin yanında bu Ojibwa savaşçısı Kanadalı muhteşem bir kamuflaj uzmanı ve izciymiş. Ağır ateş altında önemli mesajları iletmek, cephane azalmışken düşman tarafına geçmek gibi delilerin yapabileceği görevleri de başarıyla gerçekleştirmiş ve bir çok sayıda madalya ile savaşı tamamlamış.





























5-Lyudmila Pavlichenko

Haziran 1941'de, 24 yaşındaki Pavlichenko Nazi Almanyası' nın Sovyetler Birliği'ne işgali başladığında Kiev Üniversitesi'nde tarih okuyordu ve dördüncü senesinde idi. Tarih bölümünde okumaktayken nişancılık yeteneğini geliştirmek için bir atıclık klubüne girdi. Piyade'ye katılmak isteyen Pavlichenko, ilk gönüllülerin arasında yer aldı ve daha sonra Kızıl Ordu' nun 25. Piyade Tümeni'ne atandı. Pavlichenko'nun orduda bir hemşire olma seçeneği vardı ama bunu reddetti. Kızıl Ordu'nun 2.000 kadın keskin nişancısından biri oldu. Bir keskin nişancı olarak, 3.5 teleskopik görme ile Tokarev SVT-40 yarı otomatik tüfek kullanarak, Belyayevka yakınında ilk iki düşman askeri öldürerek görevine başladı.Pavlichenko, Odessa yakınlarında yaklaşık iki buçuk ay savaştı ve 187 düşman askerini öldürdüğü kaydedildi. Rumenler Odessa'nın kontrolü kazandığında, onun birimi Kırım Yarımadası'ndaki Sivastopol'a gönderilmek üzere çekildi ve daha 8 ay boyunca savaştı. Mayıs 1942'de Teğmen Pavlichenko, 257 Alman askerini öldürerek Güney Ordu Konseyi tarafından gösterildi. II. Dünya Savaşı sırasında 309 Alman askerini öldürdüğü doğrulandı ve bu rakama öldürdüğü 36 düşman keskin nişancısı da dahildir.Haziran 1942'de, Pavlichenko havan ateşiyle yaralandı. Büyüyen yarasından kurtarıldıktan sonra bir aydan kısa bir süre savaştan çekildi.Pavlichenko, Ağustos 1942'de bir tanıtım ziyareti için Kanada ve Amerika Birleşik Devletleri'ne gönderildi ve başkan Franklin Roosevelt kendisini Beyaz Saray'da karşıladı. Böylece Pavlichenko bir ABD Başkanı tarafından kabul edilen ilk Sovyet vatandaşı oldu. Pavlichenko, Washington, DC'de düzenlenmekte olan Uluslararası Öğrenci Meclisinin huzuruna çıktı ve daha sonra New York'ta Sanayi Örgütleri Kongresi'ndeki toplantılara ve konuşmalara katıldı. Amerika Birleşik Devletleri ona bir Colt otomatik tabanca, Kanada ise Winchester marka tüfek verdi. Bu silahlar günümüzde Moskova'daki Merkez Silahlı Kuvvetler Müzesi'nde sergilenmektedir.

 

6-Vasily Zaytsev Vasili Zaytsev II. Dünya Savaşı' nın en tanınmış Sovyet keskin nişancılarından biridir. Çelyabinsk bölgesinin Elino Köyü'nde, Mart 1915' de bir çiftçinin oğlu olarak dünyaya gelmiştir. Gençliğinde yazları çobanlık yapmış ve bu sırada usta bir atıcı olmuştur. Zaytsev, Sovyetler'in en başarılı keskin nişancısı olmasa da, ismi Kapıdaki Düşman isimli Hollywood yapımıyla tüm dünyaya duyulmuştur. Zaytsev 1936'da Sovyet Pasifik Filosu'na katılmıştı. İlk savaş deneyimini ise 1942'de 1047. Piyade Alayı mensubu olarak, Stalingrad'da savaştı. Normal bir piyade olarak 30 askeri öldürünce, üstleri onun atıcılık kabiliyetini dikkate aldılar. Kendisine verilen keskin nişancı tüfeğiyle 3 aylık bir zamanda çok sayıda askeri öldürmüştü. Moralleri yüksek tutmak için, başarıları devamlı basına taşınıyordu.İyi bir keskin nişancı, bir bölgede çok fazla sorun yaratırsa, düşman da ona karşı kendi keskin nişancısını yollar. Sonuçta keskin nişancılar karşı tarafın keskin nişancısı ile kişisel düellolar yaşarlar ve bu bir kedi-fare oyununa döner. Bu düellolar oldukça sık yaşanmışsa da, Zaytsev'in bir Alman keskin nişancısıyla yaşadığı öne sürülen düello hayal ürünüdür.Hikayeye göre, Almanlar Zaytsev'in başarıları karşısında ona rakip olarak en iyi keskin nişancılarını (Almanya'daki keskin nişancı okulunun komutanı SS Albayı Heinz Thorwald veya Binbaşı Erwin König olduğu söylenir), cepheye çağırmışlardır. Hikayenin sonunda Zaytsev, rakibini öldürmüştür. Ama yapılan derin araştırmalara rağmen böyle bir rakibin varlığına rastlanmamıştır.Asteğmen Vasili Zaytsev 10 Ekim ile 17 Aralık 1942 tarihleri arasında Stalingrad' da 225 askeri öldürmüştür. Kurbanları arasında 11 tane de Alman keskin nişancısı vardır. Ocak 1943'de, nişan aldığı gözünden ciddi şekilde yaralanır. Yetenekli bir cerrah tarafından gözü kurtarılır ama artık göreve dönmesine izin verilmez. Kendisi keskin nişancı eğitmeni olarak görevlendirilmiş ve 28 keskin nişancı yetiştirmiştir. Ayrıca keskin nişancılık üzerine iki adet eğitim kitabı yazmıştır. Bu kitaplar günümüzde halen Rus askeri okullarında okutulmaktadır. 22 Şubat 1943'de "Sovyetler Birliği Kahramanı" nişanı ile ödüllendirilmiştir.Savaş bittikten sonra Yüzbaşı Zaytsev terhis olmuş ve Kiev'de bir tekstil fabrikasında çalışmaya başlamıştır. 15 Aralık 1991'de ölmüş ve Kiev'deki Lukyanivski Askeri Mezarlığı'na gömülmüştür.31 Ocak 2006 tarihinde naaşı Volgagrad'daki Mamayev Kurgan anıt mezarlığına defnedilmiştir.





7-Rob Furlong

El-kaideye karşı yapılan bir operasyon da 2.430 metre ile en uzak vuruş kendisine ait. Bu alanda rekor sahibi olan Rob Furlong bir kaç saniye içinde 3 el ateş etmiş, ilkinde ıskalamış, ikincisin de sırtından üçüncüsünde de saldırı altında olduğunu anlayan teröristi göğsünden vurmuştur.





























8-Charles 'Chuck' Mawhinney

Bu rambo filmlerinden fırlamış gibi duran tip Vietnam' da 103 kayıtlara geçirilmiş ölüm gerçekleştirmiştir. Bir deniz piyadesi olan Chuck en iyi deniz piyadesi sniper'ı olma ünvanını da koruyor. Araması ve kesinleştirilmesi zor olan ateşleri de eklendiğinde sadece 13 ayda Chuck' ın 300' ün üzerinde ölüm gerçekleştirdiği düşünülüyor.




























9-Sgt. Grace

Keskin nişancının maalesef fotoğrafı bulunmuyor. Fotoğraftaki kişi Amerikalı iç savaşında ölen en yüksek rütbeli subay. Savaş başlangıcın da yanındaki adamların siper al isteklerine ''bu mesafeden fil bile vuramazlar'' diye karşılık veren General John Sedgwick bu lafından saniyeler sonra sol gözünün altundan vurularak öldü. Mesafe o zamanlar için mucize sayılabilecek olan 1000 yarddı.






























10- Thomas Plunkett
1809 yılında daha tüfekler henüz gelişmemiş ve askerler sadece 50 metrelik hedefleri vurmak için eğitilirken savaşta 600 metreden Fransız Generali vuran İrlandalı Thomas Plunkett arkadaşlarının bunun şans olduğunu düşünmemesi için generali tedaviye gelen yardımcısını da vurarak öldürmüş. Tarihin ilk sniper’ı olan Thomas Plunkett eğitildiği hedeften tam 12 kat fazla mesafeye başarılı bir atış yapmış, hem de iki defa üstüste.









Hiç yorum yok:

Yorum Gönder