13 Kasım 2015 Cuma

Dünyanın En Tehlikeli 10 Mesleği

1-) ASKERLER

askerler ölüm ile en içli dışlı meslektir. En tehlikeli meslek gruplarının başında gelir.
askerler ölüm ile en içli dışlı meslektir. En tehlikeli meslek gruplarının başında gelir.
Listenin ilk sırasına askerleri koyuyorum çünki hiç bir meslekte ölümle bu kadar burun buruna gelinmemekte. Ülkemizde zorunlu olarak yapılıyor olsa da askeri idari kademede meslek olarak subay, astsubay yada uzman olarak çalışılabiliyor. Askerlik mesleği ölüm ve yaralanma bakımından da ilk sırada yer almaktadır. Rakam verecek olursak Amerika Birleşik Devletleri Vietnam savaşında tam 2100 askerini kaybetti. Rakamı amerika üzerinden veriyorum çünki gelişmiş teknolojiye rağmen ölüm oranının ne kadar yüksek olduğunu görebilelim. Gelişmekte olan ülkeler içinse ülkemize bakmamız yeterli.
En tehlikeli meslekler listemi okuduğunuz için teşekkür ederim. yazının başında da belirttiğim gibi tamamen kendi düşüncelerime göre yapılmış bir listedir. Yanılıyor olabilirim. Siz de düşüncelerinizi yorum kısmından bize iletebilirsiniz.


2-) MADENCİLER

Madenciler zor şartlar altında çalışan tehlikeli meslek grubundadırlar.
Madenciler zor şartlar altında çalışan tehlikeli meslek grubundadırlar.
Yerin yüzlerce metre aşağısında dış dünyayla bağlantı olmadan çalışmak gerçekten çok zor ve tehlikeli bir iştir. Çalışma ortamı hakkında söylenecek neredeyse hiç birşey yok resimde herşey ortada. Simdiye kadar en çok ölüm yaşanan meslek gruplarından birisidir madencilik. Son olarak Soma madeninde yangın çıkması sonucu 301 kişi yaşamını yitirdi yüzlerce kişi yaralandı yüzlerce kişi ise zorlukla kurtarıldı. İş güvenlik önlemlerinin her ayrıntısına kadar uygulanması ve kontrol edilmesi ölümlerin azalmasını sağlayacak tek yol olarak görülüyor.

3- ) İTFAİYE ÇALIŞANLARI

itfaiyeci yangına müdahale ederken çekilmiş bir resim.
itfaiyeci yangına müdahale ederken çekilmiş bir resim.
Listenin 3. sırasında hepimizin uzaktan yakından bilgi sahibi olduğu bir meslek dalına yer veriyorum. İtfaiyeciler oldukça zorlu durumlarda çalışan insanın can ve malını kurtarmakla görevli yangın müdahale ekiplerinde çalışırlar. Çok büyük yangınlara müdahale ederler biran önce kontrol altına alıp söndürmeye çalışırlar. Yangına müdahale sırasında yaralanma, zehirlenme hatta ölümle karşı karşıya kalıyorlar.


4-) PETROL, GAZ SEKTÖRÜ ÇALIŞANLARI

petrol ve gaz sektöründe çalışan işçiler oldukça tehlikeli bir sektörde çalışıyor
petrol ve gaz sektöründe çalışan işçiler oldukça tehlikeli bir sektörde çalışıyor
Petrol ve gaz sektöründe çalışan işçiler en tehlikeli meslekler sıralamasında ön sıralarda yer alıyor. Ani gaz patlamaları, boru hattı gaz ve petrol kaçakları bir çok çalışanın ölmesine yada yaralanmasına sebebiyet veriyor. ölüm oranın binde 2 olduğu bu sektörde ciddi şekilde iş güvenliği kurallarına uyulması gerekiyor.


5- ) ET KESİM MERKEZİ ( MEZBAHA) ÇALIŞANLARI

mezbaha işçileri hayvan kesimi yaparken.
mezbaha işçileri hayvan kesimi yaparken.
Pek çok kişinin yakından tanımadığı bir meslek grubuna geldik listenin 5. sırasında. Mezbahane işçileri her ne kadar temiz ortamda çalıştırılıyor gibi görünse de hayvan salgınlarında ilk etkilenen yerlerin başında geliyor. Bir çoğumuzun bildiği deli dana, kuş gribi gibi hastalıklara yakalanma riski en yüksek meslek grubu da mezbaha çalışanları oluyor doğal olarak.


6-) İNŞAAT İŞÇİLERİ

İnşaat işçileri tehlikeli meslek grubunda yer alıyor
İnşaat işçileri tehlikeli meslek grubunda yer alıyor
İnşaat işçileri zorlu şartlar altında çalışan mesleklerin başında geliyor. Ölüm ve yaralanma haberlerini çok sık aldığımız bu meslek grubu sürekli güneşe maruz kalma, pis ortamda çalışma ve kas gücü ile çalışmak zorunda olmak gibi sıkıntılar yaşamaktadır. Ben daha 5. kattan aşağı bakamazken iskelede çalışan, kalıp yapan söken işçiler tehlikeli bir meslekgrubunda yer alıyor.


7-) BAZ İSTASYONU YAPIMINDA ÇALIŞAN İŞÇİLER

baz istasyonları kurulumu oldukça sıkıntılıdır
baz istasyonları kurulumu oldukça sıkıntılıdır
Şimdi durup dururken nereden çıktı bu diyebilirsiniz ama ölüm oranı oldukça yüksek olan bir meslek. Gsm operatörleri kapsama alanlarını arttırabilmek için sürekli olarak baz istasyonu kurulumu yapıyorlar. Oldukça yüksekte kurulan bu istasyonlarda genelde iş güvenlik önlemleri alınmıyor ve bir çok işçi hayatını kaybediyor. Meslek ölüm oranı binde 18.


8-)NÜKLEER TESİS ÇALIŞANLARI

Nükleer tesislerde çalışmak oldukça tehlikelidir
Nükleer tesislerde çalışmak oldukça tehlikelidir
Bir çoğumuzun şehrinde olmasını bile istemediği nükleer tesislerde çalışmak gerçekten oldukça tehlikeli bir iş. Bir çok santral son teknoloji ile donatılsa da oluşan kazaların sonuçları gerçekten felaket olabiliyor. Son olarak Japonya’da gerçekleşen kazada onlarca insan hayatına kaybetti, radyasyona maruz kaldı, evini terk etmek zorunda kaldı. Ölen ilk insanlar ise nükleer tesis çalışanları oldu.


9-) DUBLÖRLER

en tehlikeli meslek dublör
en tehlikeli meslek dublör gerçekten yandı ağır yaralandı
Biz filmlerdeki aksiyon dolu sahnelerde başrol oyuncusunun ne kadar zor şartlarda film çektiğini düşünürüz ama gerçekte durum çok farklıdır. Tehlikeli sahnelerin neredeyse tümünde dublörler sahne alır ve riski göze alarak başrol oyuncusunun yerine çekime katılır. Bir çok dublör alınan önlemlere rağmen kaza geçirmiş ya yaralanmış yada hayatını kaybetmiştir. Bu meslek için ölüm oranı binde 3 olarak belirtiliyor.

10-) ŞOFÖRLER; TAKSİ VE KAMYON ŞOFÖRLERİ

taksi şoförleri
bu kazada 2 kişi öldü 1 kişi yaralandı

Yollarda giderek artan araç sayısı, trafik yoğunluğunu ve trafik kazalarını da beraberinde getiriyor. Özellikle İstanbul gibi büyük şehirlerde trafik gerçekten çekilmez oluyor. Bir de İstanbul’da tüm gün trafikte olduğunuzu düşünsenize? Özellikle ülkemizde ölümlerin bir çoğu kurallara uymamaktan kaynaklanıyor. Şoförler de kendileri ne kadar iyi olsalar da kurallara uymayan sürücüler yüzünden hayatlarından olabiliyorlar.Gasp olayları ve karışılan kavgaları ise söylemeye bile gerek duymuyorum.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder