6 Kasım 2015 Cuma

Keskin Nişancı Tüfekleri

1-Istiglal Anti-Materyal tüfeği

Tarihi

Silah 2008 yılında geliştirilip üretime başlanmıştır. IDEF-2009 fuarında sergilenen İstiglal, sergiye katılanların büyük ilgisini çekmiştir.

Özellikler

Ağırlığı 20 kilogram olan bu keskin nişancı tüfeği, önde iki, arkada tek kızak üzerinde oturtturulur.
Bu silahın optik nişangah özelliği ile diğerlerinden ayrılır. Hedefi vurma mesafesi 3000 metre olan “İstiqlal” -50 ve + 50 derece sıcaklıklarda bile rahat kullanılabilir. Yağmur, çamur, kar ve toz etkisine karşı silahı katlayarak çantada taşınabilir. 

Kullanıcılar

  • AzerbaycanAzerbaycan
  • TürkiyeTürkiye
  • PakistanPakistan
  • ÜrdünÜrdün











2- Accuracy International AS50

AS50 uzun menzilli, özel amaçlı anti-materyal tüfeği, İngiliz Accuracy International firması tarafından yapılmıştır. İngiliz ordusuyla beraber bazı Amerikan kuvvetlerinin de kullandığı, mühimmatı .50 BMG olan keskin nişancı tüfeğidir.
Accuracy International, bu silahı AW50'yi geliştirmek amacıyla yapmıştır. AW50, bu silahın atasıdır. Tipi, görünüşü ve diğer birçok özelliği, AW50'ye benzer. Ama AS50'nin asıl yapılma amacı, AW50'nin tek-atış sistemiyle çalışmasıdır. Accuracy International, AW50'nin tek-atış sistemi ile çalışma sorununun çözümünü yarı-otomatik anti-materyal tüfeği AS50'de bulmuştur.
Birçok kişi tarafından M107'nin kopyası olarak benzetilir. Ama menzili Barrett M107'den daha düşüktür.
2005 yılında tasarımına başlanılıp 2006'da bitirilen bü tasarım harikası silah, su ve kum gibi etkenlerden etkilenmez. Yarı-otomatik olması dahil bütün bu iyi özellikleri sayesinde silahın ünü kısa sürede yayılmıştır. Ayrıca bu silah FPS oyunlarında da ün kazanmıştır.
İngiliz yapımı bu tüfeğin uzunluğu 1369 mm, namlusunun uzunluğu ise 692 mm'dir. Ağırlığı şarjörü boş iken 14.1 kilogramdır.
Üretimine başlanmasından kısa süre sonra Birleşik Krallık' ın, Amerika Birleşik Devletleri'nin ve İrlanda'nın envanterlerinde bulundurduğu bu tüfeğin pahalı olması, onun kullanımını azaltan nadir nedenlerdendir.

Kullanıcılar

  • Birleşik Krallık
  • Amerika Birleşik Devletleri
  • İrlanda
  • Türkiye



















3- MKEK JNG-90

MKEK JNG-90, Jandarma Genel Komutanlığı ve MKE'nin şu an üzerinde çalıştığı BORA-12 (JNG-90) modeli ile %100 Türk yapımı bir keskin nişancı silahı geliştirilmiştir. MKE'nin Kırıkkale tesislerinde tasarımı ve üretimi gerçekleşen Bora-12; 7,62 mm çapında 1200 metre etki mesafesine sahip bir keskin nişancı tüfeğidir. Tüfeğin özellikleri arasında; dipçik boy mesafe ayarı, kaynak (elmacık kemiği - tüfek temas noktası) bölgesi yükseklik ayarı, tetik ve kabza arası mesafe ayarı özelliklerine sahiptir.
Türkiye'ye ait bir adet Bora-12; 18-20 Haziran 2014 tarihleri arasında Paris'te gerçekleştirilen "Eurosatory" Fuarında çalınmıştır.

Kullanıcılar



















4- KNT-308

KNT-308, Türkiye' nin ilk yerli, keskin nişancı tüfeğidir. Hafif zırhlı araçlara yönelik üretilen silah, 5-10 mermilik şarjör kapasiteli ve etkili menzili 1500 metredir. Sınıfındaki silahlardan yüzde 20 daha etkili ve yüzde 30 daha hafiftir. Yaklaşık 2 bin dolar fiyatı olan tüfeğin, ilave aksesuarlar (dürbün vb.) ile birlikte fiyatı 20 bin dolara çıkabilmektedir. Rakiplerinden yüzde 30 daha ucuzdur. Ayrıca kendi dalında dünyanın en hafif silahıdır. KNT-308 yalnızca 5,350 gr ağırlığındadır. Kullanımı ve bakımı kolay olan silah, sınıfının diğer örneklerinden daha kolay da katlanabilmektedir.
Yeni tasarım tamamen Kalekalıp mühendislerinin tasarladığı modüler, kullanıcı kolaylığına sahip yepyeni bir .308 kalibre Keskin Nişancı Tüfeği olmuştur. Silahın hafifletme çalışmaları devam etmekte olup, .308 kalibre Keskin Nişancı Tüfekleri içinde en hafifi olması hedeflenmektedir. Bunun için yüksek teknoloji hammaddeleri (Havacılık alüminyumları, titanyum) kullanılmaktadır.
Model dış görünüş itibariyle dünyadaki diğer bazı modellere (Accuracy International AWM) benzese de çalışan tüm mekanizmaları tamamen Kalekalıp Ar-Ge mühendislerince sıfırdan tasarlanmıştır.
Üreteci Kalekalıp firması, silaha tipini ve mermi kalibresini anlatan "KNT-308" (Keskin Nişancı Tüfeği- .308) kod adını vermiş, ancak başarısını anlatacak isim bulamamıştır.


























5- BARRETT M82

M82, Heavy SASR (Special Application Scoped Rifle) özel amaçlı ağır dürbünlü tüfek. Amerikan Barrett Firearms şirketi tarafından geliştirilmiştir. Amerikan özel kuvvetleri dışında aralarında Türkiye'nin de bulunduğu birçok ordu tarafından kullanılmaktadır. .50 kalibrelik (12.7mm) (.50 BMG) mermi kullanmaktadır. Şarjör kapasitesi genellikle 10'dur fakat 5 mermi alan versiyonları da vardır. Tüfeğin namlusu ufak bir sahra topu gibidir ve mermiyi ateşledikten sonra namlu geriye doğru kuvvetli bir tepme yaratır. Fakat kuvvet sahra toplarındaki gibi bir yayla emilir. Etkili menzili M82A1 versiyonunda 1800 m, M82A2 versiyonunda 2000 m,M82A3 versiyonunda 1968 m , M107 versiyonunda 1830 metredir. Şarjörü boş iken ağırlığı 14 kilogram, A1 versiyonunda 13.5 kg, M107 versiyonunda 12.9 kg, A2 versiyonunda ise 14.75 kilogramdır. .50 BMG mermisi çarptığı düşmanın uzuvlarını koparacak ve başını tamamen parçalayacak kadar güçlüdür. Hafif zırhlı araçları delebilir. Çok ağır olması sebebiyle bullpup tarzında olan M82A2 versiyonu üretimden kaldırılmıştır.

Kullanıcı Ülkeler

  • MalezyaMalezya (Special Forces Group)
  • YunanistanYunanistan
  • TürkiyeTürkiye
  • Amerika Birleşik DevletleriABD
  • HollandaHollanda
  • NorveçNorveç
  • Birleşik KrallıkBirleşik Krallık
  • AlmanyaAlmanya
  • İsveçİsveç
  • FinlandiyaFinlandiya
  • İsrailİsrail
  • İspanyaİspanya
  • İtalyaİtalya
  • ŞiliŞili




















6- BARRETT XM109

XM109'u birçok barrett tüfeğinden farklı kılan özellikler; tek atışıyla daha fazla zarar verici olması, menzilinin daha yüksek olması, ağırlığının daha yüksek olması, diğerlerine göre mermi çekirdeği ağırlığının daha yüksek olması ve en önemlisi, keskin nişancı tüfeği olmasının yanında aynı zamanda bir bombaatar tüfeği olması gibileridir.
Bu keskin nişancı tüfeği aynı markanın diğer türleri gibi yarı-otomatik sistemle çalışır. Kullanılan merminin 25mm'lik olması yüzünden şarjörüne 5 fişek değeri gibi düşük bir değerde mermi alır.
Barrett XM109, aynı zamanda bir bombaatar tüfeğidir ve attığı mermi çekirdeği çarptığı yerde patlar. Bu özellik onun kullanım amacını değiştirmiştir.












7- HECKLER & KOCH PSG1


Heckler & Koch PSG1 (Präzisions-Scharfschützen-Gewehr). Alman Heckler & Koch firması tarafından üretilen yarı-otomatik bir keskin nişancı tüfeğidir.

Silahın 1972 yazında Münih'te gerçekleşen Olimpiyat oyunlarında İsrail'li sporcuların öldürülmesine cevaben üretildiği söylenmektedir. Bunun sonucunda da genellikle en iyi keskin nişancılar tarafından kullanılan bu yüksek performanslı tüfek ortaya çıkmıştır. Özellikle Alman hükümetinin ihracatına sıcak bakmaması ve tüfeğin yüksek fiyatı (12.000$- tüfek başına) nedeniyle 2005 yılında Amerika'ya satılan PSG1'in sayısı 400'ü geçmez. Genel olarak özel silah koleksiyoncuları tarafından satın alınmıştır. Heckler&Koch 2006 yılında PSG1A1 isimli yeni bir versiyonunu çıkardı. Bu versiyonda yeni Schmidt & Bender 3-12x50 Police Marksman dürbünü kullanıldı. PSG1 dünyanın en isabetli yarı-otomatik keskin nişancı tüfeklerinden biridir. Ayrıca bu tüfeğin MSG90 isimli askeri bir versiyonu da bulunmaktadır.















8- HECKLER & KOCH HK417

HK417, Alman Heckler & Koch silah firmasının piyade tüfeği olarak ürettiği bir silahtır. 7.62x51mm NATO mühimmatını kullanır. Bu tüfek bir bakımdan 5.56x45mm NATO' luk HK416'nın 7.62x51mm NATO mermisini kullanan bir versiyonudur. Silahların özellikleri mühimmatları dışında hemen hemen aynıdır. HK417 de HK416 gibi sağlamdır, örneğin içine su ve kum dolmasına rağmen çalışır.
Heckler & Koch HK417, bir AR-15 versiyonu olmasına rağmen çağın modern silahlarının taşıdığı özellikleri taşır. Daha dayanıklı olması için direk gaz çarpması yerine kısa gaz pistonu kullanır, silahın kabzası ve şarjörleri alüminyum yerine polimerden yapılmıştır. Silahın dört yanında, eklentilerin kolayca takılıp çıkarılabileceği MIL-STD-1913 picatinny raili vardır. Silahın üç versiyonu vardır. Bunlar farklı görevler için farklı amaçlarla yapılmıştır. "Assaulter / 12" yakın mesafeli çatışmalarda daha hızlı ve kolay kullanılabilmesi için küçüktür ve kısa namluludur. "Recce / 16" daha genel amaçlar için yapılmıştır. "Sniper / 20" versiyonu keskin nişancı amaçlı yapılsa da çoklu atış sistemine sahiptir.


Kullanıcı Ülkeler

  • Almanya
  • Arnavutluk
  • Avustralya
  • Birleşik Krallık
  • Brezilya
  • Danimarka
  • Fransa
  • Hollanda
  • İrlanda
  • İsveç
  • Malezya
  • Meksika
  • Norveç
  • Polonya
  • Türkiye: Jandarma Özel Harekat





















9- MCMİLLAN TAC-50


Tac-50, Amerikan McMillan Brothers Rifle Company firmasının 1980 yılında tasarlamaya başladığı keskin nişancı tüfeği. Bir tüfek için oldukça uzun menzilli olması ve bilinen en uzun mesafeden atılan mermi ile öldürme rekorunu kıran keskin nişancının silahı olması onu ünlü yapan özelliklerdendir.
McMilllan Tac-50,12.7x99mm BMG (.50 BMG) mühimmatı kullanan,şarjörle beslemeli olan ve tek-atış sistemi ile çalışan bir tüfektir.Bu tüfek atışlarında çok isabetli bir performansa sahiptir.Uzunluğu 1448 mm, namlu uzunluğu 736 mm'dir.Ağırlığı 11.8 kg'dır. Tek şarjörüne 5 adet 12.7x99mm'lik fişek alabilir.
Bu keskin nişancı tüfeğinin etkili menzili +2 km olup azami menzili +7 km'dir.Attığı mermi çekirdeğinin çıkış hızı 824 m/s hızdadır.Şimdiye kadar Amerika Birleşik Devletleri'nin,Kanada'nın,Fransa'nın ve Türkiye'nin ordusunda bulundurduğu bu silahın tetik gribine sahip olması ve şarjör ile doldurulması, onun pratik özelliklerinden birkaçıdır.

Başarıları

  • Bilinen En Uzun Mesafeden Mermi İle Öldürme Rekoru
Afganistan Savaşı sırasında iki Kanadalı keskin nişancı,en uzun mesafeden öldürme rekorunu kırdı. 2002 yılının Mart ayının bir öğle vaktinde Arron Perry adındaki bir kıdemli onbaşı,bir düşman askerini 2310 metreden (1509 kara mili) öldürdü.En iyisini ise Rob Furlong adındaki bir onbaşı,750 Grain Hornady A-MAX very-low-drag mermi çekirdeği tipinde özel 12.7x99mm'lik bir mermi ile 2430 metreden (1509 kara mili) bir düşman askerini öldürmeyi başardı.Bu vuruş, şu andaki en büyük "En uzun mesafeden öldürme" rekoruydu.Bu iki rekordan önceki rekortmen,Birleşik Devletler Denizci Makineli Çavuşu Carlos Hathcock'tu.Bu rekoru ise Vietnam Savaşı sırasında, 1967 yılında bir Vietkong gerillasını12.7x99mm'lik M2 Browning adlı ağır makineli tüfek ile öldürmüştü.
2009'un kasım ayında Britanya Ordusu'ndan uzman çavuş Craig Harrison, Musa Qala'nın güneyi, Helmend Vilayeti - Afganistan'daki iki Taliban makineli tüfekçilerine 2,475 metreden (2,707 yard) bir L115A3 (Accuracy International Arctic Warfare Magnum'un Britanya ordusu versiyonu) ile yaptığı 3 atışla (biri makineli tüfeğe) dünya rekorunu eline geçirdi. Raporlara göre atış yapıldığı zaman keskin bir atış için çok iyi koşullar vardı; rüzgarsız ve ılık hava, keskin görüş açısı. Bu olayın üstüne Accuracy International yöneticilerinden Tom Irwin, "1,500 metre civarında silah çok isabetlidir, ama bu uzaklıktan şans, tüm etkenlerden daha fazla rol oynar." şeklinde konuşmuştur.

Kullanıcı ülkeler


  • Amerika Birleşik Devletleri ABD
  •  Kanada
  •  Fransa
  •  Türkiye













10- Zastava M76


Tarihçe

Zastava Arms silah şirketi M76' yı 1970' lerin ortalarında çıkardı. Bundan sonra Sırp ordusunun ve önceli Yugoslav Ulusal Ordusunun standart keskin nişancı tüfeği oldu. Piyade timlerinin keskin nişancı tüfeği olan Sovyet Dragunov SVD (Kanas) ile aynı işlevi görmek üzere tasarlandı.Yugoslavya savaşları esnasında Hırvat, Boşnak ve Sırp taraflarca kullanıldı. Sırpların bunu Zastava M91 ile değiştirdiği belirtildi. 8x57mm IS (M-49)' un yerini alan Zastava M91, 7.62x54mmR fişek ile beslenir.

Tasarım ayrıntıları

M76, Rus keskin nişancı tüfeği Dragunov SVD ile benzer yapıda, yarı otomatik 10 fişeklik şarjör ile beslenir. Tasarım bakımından Dragunov SVD' den daha fazla AK-47' ye yakın bulunmakla birlikte, Romen PSL keskin nişancı tüfeğine benzer. AK tasarımından türetilmiş basit ve güvenilir yapıda, diğer Zastava AK türetimleri gibi yüksek kaliteli bir üretimdir. Kesinlik oranı 1.5 MOA (1 derecenin 1/60' ına eşit açı ölçüsü) ile bir Kalaşnikov tasarımı için iyi ve bir keskin nişancı işlevi için bütünüyle kabul edilebilir niteliktedir.

Bir Dragunov kopyası olmaktan öte daha ağır namlusu, seyyar dipçik ve Dragunov' un başparmak delikli kabze ile uyumlandırılmış dipçiğinden farklı düz kabzesi ile daha çok uzatılmış bir AK-47' ye benzer. Dragunov' un 7,62x54mmR çaplı fişeği yerine 7.92x57mm Mauser aka, 7.9mm veya 8x57mm IS fişeği ile beslenir.
Dragunov' un ayrı gaz pistonu yerine M76' da sürgü taşıyıcısına AK tipi piston eklenmiştir.[4] Fişek yatağı, AK-47 gibi tam güçlü bir fişek ateşlendiğinde daha fazla dayanıklılık sağlayan oluklu dövme metalden olduğu gibi 8x57mm IS çapına uygun hale getirilmiş arttırılmış uzunluktadır. AK tipi döner sürgü, sürgü taşıyıcısı, namlu ve diğer parçalar da bu uyum için arttırılmış uzunluktadır. 10 fişeklik çelik şarjör ile beslenir, bir baskı parçası sayesinde son fişeğin atılmasından sonra sürgü açık kalır. Geride sürgüyü tutacak bir aygıt olmadığından şarjör çıkarıldığında, çıkarılmayı güçleştiren bir şekilde sürgü ileriye gider. Ateşleme sistemi sadece yarı otomatiktir, AK tipinde olduğu gibi emniyet mandalı sağ taraftadır ve sadece 'emniyet' ve 'atış' olmak üzere iki seçimi vardır. Namlu, sivrileşen konik biçimde ucunda bir alev gizleyen ve arpacık yerleştirilmiştir. Bir standart süngü, süngü kulbuna yerleştirilebilir. Dragunov gibi ancak AK-47' den farklı olarak; M76' da, daha güç işletim koşullarında piston üzerine kullanıcı ayarlı bir gaz düzenleyici ile daha fazla gaz verimi sağlanabilir.
Gaz düzenleyicisi dışında, sökülüm ve işletimi AK-47/AKM grubu silahlarda olduğunun benzeridir.
M76' nın mermi hızı, 730 m/s namlu terk hızı ile göreceli olarak ortalama olsa da, 8x57mm IS fişeğinin aerodinamik verimli 12.8 gr (197,53 gr) s.S. mermileri IKAO Standart Atmosfer koşullarının bulunduğu deniz seviyesinde (hava yoğunluğu p=1.225 kg/m3) iken ≈ 950 m ile ses hızı fazlasına erişmektedir. Optik aygıtların montesi için, bir yan ray sistemi sol duvara yerleşik olarak tutturulmuştur.

Türevleri

Zastava Arms, .308 Winchester fişeği için bir yarı otomatik sportif tüfek olarak tanımlanan LKP M76 adı verilen modelini de üretti. Diğer tek modeli ise Zastava lisansı altında 7.62×39mm fişek ölçüleri için üretilen Irak Tabuk keskin nişancı tüfeğidir.

Kullanıcılar

  •  Bosna-Hersek 
  •  Irak: 2005' te eski Yugoslavya' dan ithal edildi.
  •  Hırvatistan
  •  Makedonya
  •  Kuzey Kore: Yerel olarak Jeogyeok-Bochong adıyla üretildi.
  •  Suudi Arabistan
  •  Sırbistan



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder