29 Ekim 2015 Perşembe

Tarihteki En Büyük 10 Dolandırıcı

1- Frank William Abagnale, Jr.
Frank William Abagnale, Jr. (d. 27 Nisan 1948), 1960'lı yıllarda resmi olarak Çek dolandırıcısıydı. Fransa'da yakalandı ve 12 yıl ceza alarak mahkûm edildi ve bir süre sonra FBI 'dan gelen teklifle kalan cezasını çekmek için FBI 'da Check Fraud (dolandırıcılık kontrol) departmanında çalışmaya başladı cezası bitince FBI'dan ayrıldı Şu an; Abagnale and Associates isimli finansal dolandırıcılık danışmanlık şirketini yönetiyor.
New York City'nin Westchester County'sinde;Ailenin tek çocuğu olarak doğan Frank; New Rochelle'deki bir katolik okulunda öğretimini sonlandırdı. 1964 yılında ailesi boşandı, ve bunu çok sorunlu bulan Frank ailesinden uzaklaştı. Bu dönem; babasını gördüğü son dönemdi; ancak annesi ile 7 yıl sonra görüştü.
New York City'de tek başına yaşıyan Frank; "Big Nale" (Büyük İnleme) olarak anıldı, daha sonra da ismi "Big" (Büyük) olarak kısaldı. Kendisini olgun göstermek için; ehliyetini olduğundan 10 yıl yaşlı olarak göstermek için değiştirdi.
Frank Abagnale'nin yaşamı; 2002' deki Steven Spielberg'in filmi Catch Me If You Can Türkiye'de Sıkıysa Yakala adı ile ekranlara taşınmıştır.




























2- Toshihide Iguichi
Bir zamanlar Japonya’nın en büyük bankalarından biri olan Daiwa’nın işlemcilerinden Iguchi, 11 yıllık bir süreçte kendi yetkileri dışındaki yaklaşık 30 bin işleme onay vererek, bankanın 1.1 milyar dolar zarar etmesine neden oldu. 1995’te yaptıklarının bankaya zarar verdiğinin ortaya çıkmasından endişe eden işlemci, Daiwa Bank başkanına, yaptıklarını anlatan 30 sayfalık bir mektup yazdı.























3- John Rusnak
İrlanda bankası Allied Irish’in eski döviz işlemcisi Rusnak’ın Japon yeni konusundaki başarısız tahminleri, bankanın toplam 691 milyon dolar zarar etmesine neden oldu. Yenin dolar karşısında değer kazanacağı yönünde tahminler yapan Rusnak, vadeli sözleşmelerini garanti altına almadı. Bu hisseler değer kaybetmeye başladığında paniğe kapılan Rusnak, hisselerini garanti altındaymış gibi gösteren işlem emri verdi. Banka, Rusnak’ın kendi bilançosunu dengelemek için bankanın sermayesini kullandığını iddia etmesinin ardından, işlemcinin dolandırıcılığı ortaya çıktı ve Rusnak yedi buçuk yıl hapis cezasına çarptırıldı.




























4- Osman Ziya Sülün
Osman Ziya Sülün, (d.1923 ö. 1984) "Sülün Osman" olarak bilinen ünlü dolandırıcı.
Osman Ziya Sülün, 1923'te İstanbul'da doğdu. Adını duyurduğu ilk "işini" 1948 yılında Fatih'te yeni tuttuğu evin sahibini dolandırarak yaptı.1950 ve 60'lı yıllardaki "işleriyle" ün kazanan "Sülün Osman", tramvay, Galata Kulesi, kent meydanlarındaki saatler, şehir hatları vapurları gibi kamu mallarını saf vatandaşlara 'satarak' ya da 'kiraya vererek' efsane haline geldi. Bu olaylar Kemal Sunal'ın filmlerine de konu olmuştur.
Galata Köprüsü'nü satmak üzereyken tesadüfen yakalandı. Ölümüyle ilgili kesin bilgi olmamakla birlikte, polisin tahminlerine göre 1984'te Beyoğlu'nda sürekli kaldığı otelde kalp krizinden öldü ve kimlik taşımadığı için kimsesizler mezarlığına gömüldü.




























5- John Rigas
Bir zamanlar, dünyanın en büyük kablolu yayın şirketi olan Adelphia, aralarında CEO John Rigas’ın da bulunduğu tepe yöneticilerinin karıştığı bir dolandırıcılık vakasının ardından 2002 yılında iflas etti. Rigas, 2005 yılında tutuklandı ve şu anda cezaevinde yatıyor.































6- Nick Leeson
İngiliz yatırım bankası Barings, 1995 yılında bir işlemcinin bankanın döviz işlemlerinden ettiği büyük çaplı zararı saklamasının ardından iflas etti. Bu dolandırıcılık, bankaya 1.4 milyar dolar zarar ettirdi. Hollandalı banka ING, daha sonra bankayı 1 sterlinine satın alıp, bütün borçlarını üstlendi. O dolandırıcılık işlemine imza atan Nick Leeson şu anda cezaevinde yatıyor.































7- Charles Keating
ABD’li finans kuruluşu Lincoln Savings and Loan’ın 1989’daki batışının ardından, bankanın çalışanlarından biri olan Keating, 1993 yılında dolandırıcılık, şantaj ve şirketi batırma planları yapmakla suçlandı. Keating, cezası 1996’da temyiz mahkemesince kaldırılana dek, 4 yılını cezaevinde geçirdi. Lincoln’un batmasıysa, Washington yönetimine o zaman 3 milyar dolara mal olmuştu.































8- Michael Milken
Zehirli tahvillerin öncüsü olarak gösterilen ABD’li işlemci Michael Milken, 1990 yılında hisselerde dolandırıcılık yaptığı gerekçesiyle tutuklanıp, cezaevine atıldı. Milken, iki yıl hapiste kaldıktan sonra serbest bırakıldı.































9- Jerome Kerviel
Fransız Societe General bankasının işlemcilerinden biri olan Kerviel, Ocak 2008’de yetkisi dışında işlemler gerçekleştirip, bankayı yaklaşık 5 milyar euro zarara uğratmakla suçlandı. Davası Salı günü sona eren Kerviel, çıkan karara göre 5 yıl hapis yatacak ve bankaya verdiği zararı son kuruşuna kadar ödeyecek.

























10- Dennis Kozlowski
Dünya genelinde 60’dan fazla ülkede güvenlik ve yangın söndürmenin yanı sıra farklı sanayi hizmetleri de sağlayan ABD merkezli Tyco International şirketinin eski CEO’su, Haziran 2005’te, şirketinin fonlarından yaklaşık 400 milyon doları kendi hesabına aktarmakla suçlandı ve 25 yıl hapis cezasına çarptırıldı.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder