29 Ekim 2015 Perşembe

En Ölümcül 10 Hastalık

1- GRİP

Viral bir hastalık olan grip, bağışıklık sistemi düzgün olan insanlarda bir hafta içinde etkisini kaybetmektedir. Ancak, direnci zayıflamış kişilerde zatürre, kalp kası iltihabı ve beyin iltihabı gibi hastalıklara neden olarak ölümlere yol açmaktadır. Bu sebeplerle yılda yaklaşık 30 bin- 40 bin kişi ölmektedir.
















2- İSPANYOL GRİBİ

1918-1919 yıllarında yaşanan ve İspanyol nezlesi olarak da bilinen H1N1 virüsünün ölümcül bir türünün neden olduğu bir salgındır. Bir buçuk yıllık bir sürede tam olarak bilinmese de 50 milyon – 100 milyon kişinin ölümüne yol açtığı düşünülen büyük bir grip salgınıdır.


















3- HIYARCIKLI VEBA

Veba mikrobu taşıyan farelerin pireleri tarafından insanlara bulaşan ölümcül bir hastalıktır. Ortaçağ’da bu hastalıktan dolayı ölen Avrupalıların sayısı tahminen 250 milyondur.



















4-SITMA

Daha çok tropik coğrafyada görülen sıtma, hastalık yapan bir grup parazitin dişi anofel sivrisinekleri sayesinde insanlara bulaşmasından kaynaklanmaktadır. Yılda yarım milyar insanı etkileyen sıtmadan 2,5 – 3 milyon kişi hayatını kaybetmektedir.
















5- EBOLA

İlk olarak 1976 yılında Kongo ve Sudan’da tespit edilmiştir. Yüzde 80-90 gibi ölüme neden olan bu virüs, tehlikeli ve bulaşıcı olup, kontrol altına alınmazsa salgın hale gelebilir.

















6-Çiçek

Çiçek hastalığı, insanoğlunun tamamen yendiği ve ortadan kaldırdığı, en tehlikeli ve ölümcül tek hastalıktır. Amerikan yerlilerinin nüfusunun 12 milyondan 236 bine düşmesinin başlıca sebebidir. Avrupa’da da 60 milyon insanın ölümüne neden olmuştur.

















7-Kolera

Dışkı bulaşmış olan pis suların kullanılması, bu sularla yıkanan gıdalardan bulaşmaktadır. Tedavisi basit olan Kolera, tıbbi anlamda tedavi edilmezse ölümcül olan bir hastalıktır. Yılda 100 binden fazla insan bu nedenden hayatını kaybetmektedir.
























8- Kara Veba

İnsanlık tarihinde en fazla ölüme neden olan bulaşıcı salgın hastalıktır. 1340 yılında Asya kıtasından Avrupa’ya sıçramış, yaklaşık 30 milyon Avrupa’!da olmak üzere toplamda 75 milyon kişinin ölümüne neden olduğu düşünülmektedir.
















9- Çocuk Felci

Dışkı veya ağız yoluyla bulaşan ve yayılan bir hastalıktır. Bu hastalıkta virüs, merkezi sinir sistemine girerek ana sinirleri yok etmektedir. Neticesinde kasların güçsüzleşmesine ve yumuşak doku felcine neden olmaktadır. Günümüzde aşılarla korunma sağlanmaktadır.















10- Aids

Kayda geçmiş ilk Aids vakası 1981 yılında ABD’dedir. Bu tarihten itibaren Aids nedeniyle hayatını kaybeden insan sayısı 25 milyonu aşmıştır. Dünya genelindeki HIV vakalarının yüzde 70’i sahra altı Afrika’da bulunmaktadır.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder